Neem contact op

van Eysingaleane 7, 8734GC, Easterein

knipoog op niveau naar de Friese Elfsteden

Map Icon

  • Overnachten in stijl
  • 0641004149

Easterein

De omgeving
Easterein is een mooie basis om uit te waaien naar de rest van Friesland, een prachtige omgeving met tal van fiets-, wandel- en vaarroutes. Verwonder u over de weidsheid en de ruimte, geniet van de frisse lucht en oneindige natuurgebieden. Stap op de fiets en verken de Friese steden Bolsward, Sneek, Franeker en Leeuwarden. Kom tot rust, doe nieuwe energie op en geniet!

Easterein
Het mooiste dorp van Friesland. Easterein is zonder twijfel een van Frieslands mooiste dorpen. Het dorp heeft een soort middelpuntzoekende kwaliteit: het dorp is mooi, de kerk is mooier en de ‘kraak’ in de kerk is het mooist. Easterein was de belangrijkste nederzetting van een van de vroegst bedijkte gebieden: het eiland van Easterein. Vanouds heeft het dorp naar alle zijden goede waterverbindingen gehad en was het omringd door staten en grote boerderijen. Easterein heeft een nagenoeg gaaf dorpscentrum van een omgrachte kerkterp waarvan een klein stukje is gedempt.

Schilderachtig
Noordelijk staat de in 1870 in een parkachtige tuin gebouwde pastorie met een eigen toegangsbrug. De kerkbuurt om de gracht laat een gesloten, gevarieerde bebouwing zien waar weer buurtjes achter zijn ontwikkeld. Vanaf de weg op de oude dijk loopt naast het traditionele, sfeervolle dorpscafé een schilderachtig straatje naar de kerkterp, aan de achterzijde begeleid door een kleine gracht. Aan de dijk is in de 19de eeuw in zuidoostelijke richting gebouwd, evenals aan de weg naar Wommels. Langs deze wegen staan enkele fraaie brede, notabele woningen en woningen met kaaszolders.

Martinikerk

De hervormde kerk is het hoogtepunt van het dorp in de nagenoeg gave positie op de omgrachte kerkterp. Zij is met toren in de 14de eeuw gebouwd met gebruikmaking van ouder muurwerk van tufsteen. Aan de noordzijde staat de 13de-eeuwse sacristie. De kerk bewaart een schat uit de vroege renaissance. Hein H., een kistenmaker uit de buurt, maakte in 1554 een grote, twee verdiepingen hoge kraak of doxaal over de volle breedte van het schip. Tussen een spannende zuilenarcade zijn overal decoratieve verrijkingen en bijbelse voorstellingen aangebracht.

Delen via:

  • Facebook
  • Twitter
DutchEnglishGerman